În poziţie verticală, într-un loc uscat, fără umezeală. Nici căldura excesivă nu este bună (se pot ondula discurile), temperatura camerei este ok. Evitaţi păstrarea discurilor expuse direct razelor solare sau aproape de surse de căldură, după cum vă recomandăm să le feriţi de ploaie sau umezeală excesivă. Şi coperţile trebuie păstrate în stare bună, ca să nu prindă mucegai. Discurile de vinil se păstrează în poziţie verticală, în coperta lor. În nici un caz nu se pun orizontal, unul peste altul, deoarece se pot sparge sau ondula. De asemenea, în poziţie orizontală se pot deteriora coperţile. Nu depozitaţi alte obiecte peste discurile de vinil. Ideale ar fi nişte rafturi speciale, mai multe şi mai scurte în loc de unul lung. Nu subestimaţi greutatea discurilor: policlorura de vinil este foarte grea, în cantităţi mari, deci rafturile trebuie să fie rezistente. Nu înghesuiţi discurile în raft, dacă sînt mai aerisite coperţile se vor uza mai puţin, căutarea unui anumit disc va fi mai uşoară.

Cum aveţi grijă de discurile de vinil

Nu permiteţi nimănui să le atingă cu mîna. Folosiţi ace în stare perfectă, renunţaţi la ele dacă sînt prea uzate. După ascultare, puneţi discul în coperta interioară, iar pe aceasta introduceţi-o cu deschizătura ÎN SUS, în coperta exterioară (în acest fel discul e mai ferit de praf şi nu cade din coperta interioară cînd îl scoateţi data viitoare). Evitaţi ascultarea discurilor prea uzate, acestea uzează prematur acul. Dacă totuşi vreţi să le ascultaţi, fie păstraţi un ac ceva mai uzat pentru ele, fie cumpăraţi un alt ac pentru acestea, pe care îl folosiţi doar pentru discuri uzate. Dacă vă cumpăraţi un disc plin de praf şi mizerie, nu-l puneţi direct pe pick-up, ci curăţaţi-l înainte. Puteţi utiliza un disc demachiant şi puţină apă (NU alcool !). Se şterge în spirală, din interior spre exterior. Ideal ar fi să se învîrtă discul şi nu demachiantul din vată deasupra discului. Înainte să ascultaţi discuri de vinil, asiguraţi-vă că pick-up-ul este bine reglat şi mai ales că este o “sculă” de calitate, altfel riscaţi să stricaţi discurile

Cum umblaţi cu discurile de vinil

Înainte să umblaţi cu discurile asiguraţi-vă că sînteţi curaţi pe mîini (şi că aveţi mîinile libere, desigur :D). Nu încercaţi să puneţi un disc în pick-up dacă în cealaltă mînă aveţi un pahar cu ceva, mîncare, pamătuful cu spumă de bărbierit sau orice vă mai trece prin cap. Atenţie cînd scoateţi discul din copertă, nu îl atingeţi pe partea unde este imprimată muzica, ci doar pe margini şi pe eticheta de hîrtie din interior, dinspre centrul discului, astfel: cu degetul mare pe margine şi cu mijlociul, inelarul şi arătătorul de centru (metodele pot varia de la persoană la persoană). Puneţi apoi discul pe pick-up, cu ambele mîini (după ce aţi lăsat coperta într-un loc unde nu poate fi deteriorată), potrivindu-l cu gaura pe axul din centrul platanului. Poziţionaţi acul la începutul discului (sau în locul dorit de pe disc) şi porniţi redarea. Audiţie plăcută !